Maten tillagas från grunden med omsorgsfullt utvalda råvaror på plats i barnstugans vackra kök.
Förskolan serverar vegetarisk mat som
läggs upp vackert vid varje måltid. 
Till varje måltid serveras sallad, o ftast med vitkål, syrat och rivit äpple. Produkterna som används är ekologiska & biodynamiska råvaror. Förskolan handlar lokalt och närodlat. Maten inspireras bl a av de sju sädesslagen: rågvetehavremajshirs, korn ris. 

Tips på litteratur:

Vegetarisk Barnmat-från bröst till bord
Kirsten Nisted & Ulrika Lundsten
Vegansk näringslära på vetenskaplig grund
Björn Pettersson
Syster Märtas Husapotek

Märta Arman
L
illa Te boken
Märta Arman
Vegetarisk mat för storhushåll

Kjeld Hyldig
Säd i daglig kost

Anneli Schöneck
D
agligt bröd
Anneli Schöneck
Mjölksyrejäsning av grönsaker

Anneli Schöneck
Kokkonst för den självläkande människan
Susanna Ehdin & Malin Söderström


Var finns
näringen i vegetarisk kost?

Protein finns det tillräckligt av i den vegetariska maten. Idag är snarare risken att vi får i oss för mycket protein. Människan behöver dagligen högvärdigt protein; de 8 livsnödvändiga aminosyrorna (9 för barn) som kroppen inte själv kan framställa. Det finns livsmedel som innehåller alla dessa aminosyror t.ex. baljväxter som ärtor, bönor, speciellt sojabönor och produkter därav, mjölkprodukter och mindre mängd i potatis, gröna bladgrönsaker och näringsjäst. Det finns även protein i många andra livsmedel som kompletterar varandra. T.ex. bröd, gröt, mysli, hirs och andra spannmålsprodukter, nötter, linser och andra baljväxter.

Fett behöver barn för kroppens utveckling och för att få energi. Det finns i nötter, frön, avokado, vegetabiliskt margarin, smör, ost och andra feta mjölkprodukter, vegetabilisk olja som bör vara oraffinerad och kallpressad. Oliv-och rapsolja är bäst till matlagning för den tål upphettning bäst.

Kolhydrater finns i potatis och rotfrukter, ris, spannmålsprodukter, baljväxter, frukt, bär och grönsaker.

Mineraler finns i grönsaker, rotfrukter, baljväxter, spannmålsprodukter; främst av fullkorn och är Lättillgängligast i långjäst bröd, groddar, nötter, frön, bär och mjölkprodukter. Mineraler att ha i åtanke är främst järn, kalcium, zink och selen. 

Järn finns bl.a. i baljväxter, gröna bladgrönsaker (som persilja, nässla och grönkål), broccoli, hirs, fullkornsprodukter, torkad frukt som aprikoser, bär t.ex. jordgubbar, nyponpulver, oskalade sesamfrön, nötter och mesost. Järnupptaget ökas om c-vitaminrika livsmedel intages vid samma måltid. Mjölkprodukter hämmar upptaget och bör undvikas till huvudmåltiderna. Det finns andra mjölkalternativ som kan passa bra. Laga gärna syrliga maträtter med t.ex. tomat eller nyponsoppa i järngryta som ger ett tillskott.     Matsedel Vt 2021   

  • Måndag: slätsoppa av olika slag alltid med gott surdegsbröd och surkål                  
  • Tisdag: hirslåda, med rivna grönsaker toppad med ost, surkål
  • Onsdag: böngryta med ris
  • Torsdag:Grönsakssoppa med klar buljong, nybakade surdegsbullar & surkål
  • Fredagpasta med sås

Skördesoppa

   


Vitaminer 
delas in i två grupper; fettlösliga vitaminer (A-, D-, E- och K-vitamin) och vattenlösliga vitaminer (t.ex. C-vitamin och B-vitaminkomplexet). Fettlösliga vitaminer finns i gröna grönsaker, morötter, mjölkprodukter, vegetabiliska oljor, vetegroddar och nötter t.ex. Vattenlösliga vitaminer finns i frukt och grönsaker, vilda växter, groddar, näringsjäst, fullkornsprodukter, vetegroddar, baljväxter, nötter och mjölkprodukter.

B-12 är särskilt viktigt att tänka på för veganer (som ej använder mjölkprodukter) för att inte få låga värden av B-12. Det finns i mjölkprodukter och mycket små mängder i vissa havsalger, groddar, jästextrakt, mjölksyrade produkter, tamari (äkta sojasås), miso (sojabönspasta). Icahandlarnas havremjölk: solhavre, dryck-en Amé och vissa sorters näringsjäst och sana-sol har specificerad halt av B12.

D-vitamin är särskilt viktigt för barn och bör observeras extra av veganer. D-vitamin produceras i huden genom solbestrålning. Det finns i mjölkprodukter, Icahandlarnas solhavre och vissa D-vitaminberikade margariner. Vintertid bör man komplettera kosten med t.ex. Kinder Vital eller Sana-sol som är ett flytande vitamintillskott.

Kalcium finns rikligt i oskalade sesamfrön, tofu, mjölkprodukter, kalciumberikad soja- och havre mjölk, solrosfrön, kålväxter, bladgrönsaker, bönor, torkade nypon och fikon. 

Zink finns i vetegroddar, alger, frön, nötter, ärter, linser, fullkornsprodukter och öljäst.

Selen finns i havsalger och kan finnas i säd, sesamfrö, nötter, dadlar, svamp och baljväxter odlade utomlands där de har bättre selenhalt än jordarna i Sverige.

(hälsofrämjandet)